Powered by Tvrđava Kulture Šibenik

Kreiranje kulturno-kreativnih industrija i razvoj poslovne ideje

 

Održavanjem radionice na temu “Održivost kulturno-kreativnih industrija” na Tvrđavi Barone, 8. i 9. travnja 2019. godine nastavljena je provedba aktivnosti u sklopu projekta KREativna ŠIbenska Mreža Integriranog kulturnog Razvoja. 

O danas popularnoj temi u svijetu, predstavnicima i članovima šibenskih udruga, ustanova i organizacija,  govorili su predstavnici Udruge Feniks. Prvog dana, uvod u radionicu održala je dr. sc. Irena Ateljević koja je pojasnila kako održivi razvoj podrazumijeva društveno-ekonomski sustav koji usporedno vodi računa o ekološkom, društvenom-kulturnom i ekonomskom djelovanju za razliku od sustava u kojem je prioritet profit. Kulturne industrije su dio preokreta takvog sebičnog sustava u onaj humaniji jer djeluju na više razina: od podizanja svijesti i kreiranja raznih usluga i edukacija koje pomiču granice postojećeg sustava prema novom promišljanju o održivosti. Kroz prezentaciju su navedeni primjeri koji upravo to ilustriraju – od umjetnika koji od recikliranog materijala (plastike, gume, i sl.) rade umjetničke predmete do društvenog poduzetništva u kojem se osnivanje i rad tvrtke temelji na poslovnom modelu s društvenom svrhom, a ne prvenstveno profitom.  

Drugi dan radionice započeo je dobrim primjerom prakse, odnosno akcijom “Za Zlarin bez plastike”. Cilj ove akcije smanjivanje je količine otpada na otoku kako bi Zlarin postao prvi hrvatski otok bez jednokratne plastike. U nastavku dana konceptualna umjetnica Sanja Mrša Vukman predstavila je osobni razvojni put u kulturi s naglaskom na rad s prirodnim materijalima i osviješten odnos prema okruženju. Kako bi naučeno mogli primijeniti u praski, sudionici su za kraj u interaktivnom dijelu radionice kreativno promišljali i razvijali svoju poslovnu ideju na višu razinu društvenog poduzetništva.  

Ciklus od 6 radionica u sklopu projekta Krešimir završava 29. i 30. travnja radionicom o osmišljavanju i upravljanju događanjima u kulturi o kojoj će govoriti nositelji projekta, predstavnici Tvrđave kulture Šibenik. Više o radionici zainteresirani će moći pronaći uskoro na internet stranici projekta www.kresimir.hr. 

Podsjetimo, projekt “KREativna ŠIbenska Mreža Integriranog kulturnog Razvoja – KREŠIMIR” započeo je 29. listopada 2018. godine, s glavnim ciljem jačanja suradnje, umrežavanja javnog i civilnog kulturnog sektora te razvoj ljudskih kapaciteta lokalnih dionika u kulturi za sudioničko upravljanje. U projektu sudjeluju JU Tvrđava kulture Šibenik, u partnerstvu s Gradom Šibenikom te udrugama Šibenska udruga mladih - ŠUM, Mladi u EU i Feniks. Predviđeno trajanje projekta je 12 mjeseci, s ukupnom vrijednost projekta 737.252,18  kuna, od čega je iznos od 626.664,35 kuna sufinanciram sredstvima EU. 

 

Organizacija radionice je sufinancirana u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. -2020.” Iz Europskog socijalnog fonda”.  

 

Sadržaj članka isključiva je odgovornost JU Tvrđava kulture Šibenik. 

 


  Objavljeno: 10.04.2019 18:09h

  Dokumenti za preuzimanje

 

NOVOSTI


Copyright © 2023   •   Sva Prava Pridržana   •   Krešimir   •   Web dizajn & razvoj: MEDIAN kreativna riješenja